loading...
Ingrediente pentru 6 mucenici mari
Aluat:
600 g faina
150 g zahar
250 ml lapte
7 g drojdie uscata (un plic)
2 oua
100 ml ulei
2 plicutele de zahar vanilat
coaja de la o lamaie
1/2 sticluta esenta de rom
1/2 sticluta esenta de vanilie
1/4 lingurita de sare
Pentru uns:
2 galbenusuri batute
Sirop:
o cana cu zahar (250 ml)
2 cani cu apa
o lingurita coaja de lamaie
1/2 sticluta esenta de rom
1/2 sticluta esenta de vanilie
Pentru finisat:
nuca zdrobita
miere
loading...
Mod de preparare:Laptele l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea.
Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte.
Am batut ouale cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit impreuna cu esentele si coaja de lamaie.
Intr-un castron mare am cernut faina amestecata cu drojdia si am facut o adancitura in mijloc unde am pus compozitia de lapte si oua.
Am amestecat pana s-au incorporat toate ingredientele apoi am rasturnat aluatul pe blatul de lucru si am inceput sa framant adaugand cate putin ulei.
Am framantat aproximativ 20 de minute aducand aluatul catre centru si lovind-ul din cand in cand de blatul de lucru.
Am transferat aluatul din nou in castron, l-am acoperit cu un prosop si l-al lasat la crescut pana acesta si-a dublat volumul.
Cand aluatul a crescut l-am impartit in 6 bucati egale pe care le-am framantat usor.
Am rulat fiecare bucata de aluat pana am obtinut un sul lung de aproximativ 80 cm.
Am pliat sulul la mijloc, am rasucit, am lipit capetele sub forma de cerc si am rasucit din nou pentru a obtine cifra 8.
Am pus mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt , lasand spatiu intre ei.
I-am mai lasat 20 de minute la crescut in tava, dupa care i-am uns cu galbenus de ou si am dat tava la cuptorul preincalzit aproximativ 25 de minute pana acestia s-au rumenit frumos.
Sirop:
Am pus apa, zaharul si coaja de lamaie intr-o craticioara pe foc.
Am fiert 5 minute, dupa care am dat craticioara deoparte si am adaugat esentele.
Cu acest sirop am penculat bine mucenicii, iar eu am mai turnat putin sirop si in tava.
Dupa ce i-am insiropat , i-am uns cu miere si deasupra am presarat nuca zdrobita.
Pofta buna!
Sursa:https://bunatatidinbucatariagicutei.blogspot.ro/2016/03/mucenici-moldovenesti.html
loading...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Daca va place reteta(sau nu :) ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc!